Yemek Videosu İzle

0 EVDE WAFFLE NASIL YAPILIR




Söylenişi Vafıl yazılışı Waffle olan bir çeşit Belçika hamur tatlısı olan Waffleyi dışarda hazır satılanlarından 2 kere yedim.Oğlum için Doktora gittiğimiz bir gün dönüşte Kliniğin yanında Waffle satan bir dükkanı gördüğümüzde oğlum "Anneee bak bundan al ,geçen arkadaşım anlatıyordu çok güzel bir tatlımış" dediğinde kafamı çevirip şöyle bir dükkana baktım nemiş diye. Dükkanda dükkan hani tertemiz,mis gibi bir yer. İçeri 3 çocuk bir yetişkin girdiğimizde dükkan sahibi bizi güleryüz ile karşılayarak içeri buyur ederek ne istediğimizi sordu. Bende ona bu tatlıyı hiç duymadığımı,yemediğimi oğlumun ısrar ettiğini ve fiyatını sordum. "Tanesi 5 tl "dedi.Cebimde 30 tl param var ve çocuklar her biri kendine ayrı almak istiyor paylaşmak istemiyorlar. Bende ilk defa tadacakları bu lezzet için onları kırmak istemeyerek hepimize birer tane aldım. Tabi orda çeşit çok ,içine koyulacak çikolata,şeker,meyve çeşidinden tutun hamurun inceliğine kadar seçimi bize bıraktı. Benim yaramaz afacanlarım ve tabi ben içine ne gördüysek koydurduk ve evde keyifle yiyebilmek için paket yaptırdık.Eve gittiğimizde sofra bezini yere serip afiyetle yemeye başladık başlamasınada Wafıllarımız bittiğinde hepimiz bayılacak gibi olduk. Tabi içine 3 çeşit pasta süsü şekerlerden,çeşitli kremalar ve 2 şer çeşit meyve (çilek ve muz) koydurunca hem çok tatlı hemde çok ağır geldi.Tabi verdiğimiz 20 tl cabası.Aradan 1 ay kadar geçtikten sonra yine bir gün aldık fakat bu sefer ince hamur ve sadece kremayla tek çeşit meyve terciğ ederek :). En son 2 yıl kadar önce İzmir Hatay'da otururken yedik. Şu an oturduğumuz muhit daha kıyı kesim burda daha çok ihtiyaca yönelik yada daha ucuz halka hitap eden yiyecekler satılıyor. Burdada bu aralar çocuklar ve ben Çiğ köfteye sardık hadi bakalım hayırlısı:)

Waffle nedir

Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Dünyada Waffle, Wafel, Gaufre olarak adlandırılan bu yiyeceğin pişirici makinası ismini latince "gaufrum" dan gelen "Gaufre" den almıstır. Eski Fransızca'da ise, bal peteği görünüşüne sahip anlamına gelen "wafla" veya "wafel" olarak da isimlendirilirdi.

Modern Flamanca (Hollandaca)'da wafel, Fransızcada Gaufre ve Almanca'da waffel, kelimelerinin hepsi "waffle" isminin oluşmasında pay sahibidir. Ancak Flamanca wafel, söyleniş nedeniyle 18. yüzyılda modern Amerikan İngilizcesinde " waffle" olarak yerini bulmuştur.
Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liege ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısıdır, kremalize şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liege usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.
Dünyada kahvaltıda yenileninden, patates ve pirinçlisine kadar birçok çeşidi bulunan waffle Türkiye'de Türk damak tadına uygun hale "İstanbul usulü" olarak dönüştürülmüştür. Hamuru Amerikan usulü ile benzerlik gösteren, sandviç şeklinde yapılan ve Ortaköy'de Adalar'da, Bebek'te herhangi bir köşede kolaylıkla bulunabilen, dünyada "soft" ya da "sandviç waffle" diye de anılan İstanbul usulünde ise, yuvarlak ve içi kısmen çiğ bırakılmış hamur kullanılır. Üzerine envai çeşit tatlı ürün konulup, çikolata, meyve, şekerleme, fındık, fıstık, çerez parçacıkları vb. ile zenginleştirilir. Bu türde beş kalpli, çiçek şeklinde ve üzeri bal peteğine benzer desenler bulunan pişirme makinası kullanılır.,Yemekler,Yemek Videoları,Yöresel Yemekler,Yemek İzle,






Yorum

0 Adet Yorum Yapıldı " EVDE WAFFLE NASIL YAPILIR "

Yorum Gönder

Yorumunuz incelendikten sonra en kısa sürede yayınlanacaktır.Yorumunuz için çook teşekkürler.

 
Üste Çık Copyright © 2011-2013 | Kaynak Gösterilmeden Alıntı Yapmak Yasaktır! | Platinum Türkçe Blogger Teması